mlm start winst

Afdrukken

Online ondernemen is geen piramidespelletje

Geschreven door Jos van Spelde. Gepost in Artikelen

Vandaag (18-12-2014) in het nieuws:
"Justitie legt voor miljoenen beslag op rekeningen PlanB4you uit Den Bosch om piramidespel."
Bron: Omroepbrabant.nl
Afgelopen jaren ben ik meerdere malen benaderd voor dit "fantastische" concept. Het zou precies passen in mijn activiteiten als online ondernemer en netwerker. Na een paar minuten uitleg over het verdienmodel, kon ik de aandrager al vriendelijk bedanken en het advies geven om erg voorzichtig te zijn met dit bedrijf. Het lag er duimendik bovenop dat het oh zo mooie systeem, niets meer was dan een doorgeefluik van geld. Ik vind het heel jammer van de energie die de deelnemers erin gestoken hebben, en ik hoop dat ze niet persoonlijk aangeklaagd worden voor deelname aan een criminele organisatie. Waarom loopt het toch telkens weer fout bij dit soort bedrijven?
In dit geval betrof het een systeem waarbij je via het internet geld kon verdienen door het plaatsen van advertenties en het genereren van clicks. Ideaal vanwege de uitsluitend online activiteiten en met een half uur werk per dag zouden de duizenden euro's al binnenstromen. Benaderd iemand je met dit soort voorstellen, ben dan terughoudend en ga rustig bekijken of het bedrijfsmodel wel kan. Hiermee bedoel ik niet het vergoedingen plan, want dat zit meestal wel goed in elkaar. Ga kijken naar of er daadwerkelijk geld verdient kan worden met de producten die omgezet moeten worden. Voor ondernemers klinkt dit logisch, maar blijkbaar worden velen verblind door de belofte dat ze heel veel geld zullen gaan verdienen.
Als er geen producten verkocht worden aan consumenten, ben dan heel voorzichtig!
Ga goed na of de markt wel bestaat zoals het bedrijf dat aangeeft. Er moet herhalingsaankoop door consumenten in zitten, wil het bedrijf op termijn ook nog geld uit kunnen keren. Herhalingsaankopen kunnen ontstaan als dezelfde consument regelmatig hetzelfde product besteld of als een consument regelmatig bij hetzelfde bedrijf producten of diensten besteld.
Kijk ook of er wel marge op het product mogelijk is. Als voorbeeld neem ik telecom. Er zijn duizenden aanbieders op de markt voor belminuten. De marges zijn flinterdun. Je kunt op je klompen al aanvoelen dat je dan geen honderden euro's per klant kunt verdienen aan de omzet van belminuten. Hoe mooi het verhaal ook klinkt.
Is dit MLM?
MLM staat voor Multi Level Marketing en geeft een manier van uitbetalen van netwerkmarketing aan. Veel bedrijven scharen hun idee voor het gemak maar onder MLM omdat ze dan "legaal" bezig zouden zijn. Helaas is slechts een handvol bedrijven echt MLM. Je kunt dan wel een netwerkstructuur hebben, maar zoals in het bovenstaande geval, het blijft illegaal om een systeem te beheren en er aan deel te nemen waarbij de verdiensten voortkomen uit het louter aanbrengen van nieuwe deelnemers. Blijf ver weg van dit soort systemen en steek je energie in een legaal MLM bedrijf.
Zelf werk ik al meer dan 20 jaar tevreden met het bedrijf Lifestyles uit Canada. Ik gebruik de producten zelf, heb zelf een behoorlijke groep klanten die maandelijks producten afnemen en heb een netwerk van deelnemers opgebouwd waarover ik alleen betaald krijg als ze daadwerkelijk producten bij het bedrijf bestellen.
Meer info over MLM? Kijk op www.mlmstart.nl