Wat je kan doen om de legaliteit te beoordelen - MLM start

Een eerlijke uiteenzetting over MLM
Ga naar de inhoud
Deel 2:

Legaal / illegaal herkennen

Geschreven door Tom Lassing


1. Zoek op Internet! Kijk of je iets over de aanbieder kan vinden. Let wel op, bedrijven zullen beschuldigingen snel bij de rechter aanvechten, dus beschuldigingen zullen soms wat verdekt gedaan worden. Zo hoor je mij wel over Ponzi oplichtingen die tussen de 1 en 2% rendement per dag beloven, maar ik zal er niet één met naam en toenaam noemen. Ik kan immers op dit moment niet hard maken dat ze een Ponzi oplichting zijn. Dat komt pas aan het licht als heel het kaartenhuis in elkaar gestort is. Pas dan heb ik gelijk alleen dan is iedereen het geld al kwijt en de aanbieder is gevlogen of failliet.
2. Als er geld van deelnemer naar deelnemer gaat, of als een deelnemer geld krijgt voor het aanbrengen van een nieuwe deelnemer, dan is dat illegaal. Er moet altijd echte omzet zijn. Op het moment dat iemand je dus al zegt dat de omzet er alleen maar is om legaal over te komen, dan weet je in feite dus al dat het vreselijk illegaal is.
3. Als je niets hoeft te doen en toch al geld gaat verdienen, dan is het of een heel stom programma, of illegaal. Immers als niemand iets doet en het is nog gratis ook, wie gaat er dan wat verdienen? Hoe kansrijk is zo'n opzet?
Maar zal je denken, waarom doen ze het dan?
- Wat dacht je van de gegevens die je moet opgeven? Ze weten meer over jou dan dat Facebook weet. Ik heb geen idee hoe ze het te gelde gaan maken, maar dat ze het zullen doen weet ik vrijwel zeker.
4. Ga na hoe vaak het marketingplan is aangepast, en of daar klachten over zijn. Een steeds veranderend marketingplan houdt in dat je nooit zeker kunt zijn van de uitkeringen. Net als je het leuk opgezet hebt en gaat verdienen wordt het plan weer veranderd en pies je mogelijk naast het potje.
5. Ik ben geen voorstander van pre launch. Het is niet illegaal, maar je stelt je wel kwetsbaar op. Ze hoeven je immers niet uit te keren! Maandenlang ben je actief en bouw je op en je moet maar hopen dat het bedrijf uit de pre launch fase komt en je daarna gaat uitkeren. Ik heb er ook aan meegedaan. Ik had een prachtige organisatie... op papier. Toen ze eindelijk live gingen was mijn organisatie weer weg. Het had zo lang geduurd dat iedereen weer vertrokken was. Ik kon overnieuw beginnen en had niets verdiend.
6. Ga na of ze wel een vergunning hebben om de producten in je markt te verkopen. Vooral nieuwe bedrijven zijn erg makkelijk en verzuimen al te vaak de nodige vergunningen aan te vragen. De overheid is een logge organisatie. Het kan dus lang duren voor ze in actie komen. Het is zonde als je dan je organisatie kwijtraakt omdat de opzet toch niet toegestaan is omdat bijvoorbeeld het product niet op de markt toegestaan is.
7. Als het niet goed voelt, neem dan geen risico en hou de boot af. Je kan je goede naam in secondes verliezen, dus liever te streng dan te makkelijk.
8. Doe zelf gedegen onderzoek en laat je niet overhalen door een vaag vriendje dat je belt en zo enthousiast is. Zijn enthousiasme is ingegeven door dollartekens in zijn ogen omdat hij je snel binnen wil hengelen. Als alles hush hush en geheim is, laat het dan maar. Zo'n opzet is dan niet voor niets hush hush en geheim.
9. Gaat het er vooral om je gretig te krijgen? Is het vooral het geld dat je over de streep moet  helpen? Bijna altijd is het dan bedrog. Het gaat bij MLM niet om geld. Het gaat om persoonlijke aanbeveling. Snel geld is bedrog. Weg ermee.
10. Bij twijfel niet inhalen... Sorry, het klinkt leuk, maar ik heb er nu geen interesse in. Bel me over een half jaar maar eens terug... Vaak is het zaakje dan al in elkaar gedonderd en vrijwel nooit zal je dat telefoontje nog krijgen. Wel heeft diezelfde persoon over een half jaar weer iets anders... hetgeen hem weer op een half jaar komt te staan.
11. Als je de opzet niet begrijpt, of het zo ingewikkeld is dat ze een script afdraaien en het leuk klinkt, maar het klopt nét niet, dan is het vrijwel zeker illegaal. Ponzi schemes lijken heel leuk, maar het verhaal is net niet compleet. Er is altijd nét op het cruciale punt een black box of het ultieme geheim. De slimmigheid die alleen deze ondernemer gevonden heeft. Onzin, het is gewoon oplichting en de bonussen worden betaald vanuit de nieuwe aanwinsten. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het te mooi om waar te zijn.

Pro Gain BV KvK 17254080
Pro Gain BV logo
Terug naar de inhoud