MLM is geen ponzi scheme, echt niet - MLM start

Een eerlijke uiteenzetting over MLM
Ga naar de inhoud
Ponzi
 
Geschreven door Tom Lassing
 
Mensen die niet beter weten noemen MLM ook wel eens een Ponzi scheme. Onzin, maar goed je krijgt het toegeworpen, hoe ga je er mee om?
Eerst even over wat een Ponzi scheme is.

Ponzi
Ponzi zelf was een Italiaanse emigrant in Amerika die de naamgever werd van een oplichtingsmethode die al langer bestond. Ponzi voerde deze oplichting echter zo groots uit, dat ze zijn naam er aan gehangen hebben.

In het kort komt het er op neer dat de nieuwe deelnemers de oude deelnemers betalen. Zo'n systeem loopt dus goed als er genoeg nieuwe deelnemers bij komen en de bestaande deelnemers zich niet te veel laten uitkeren. Hoe meer deelnemers er in het spel blijven, des te beter is het want dan kan de oplichting voortduren.

Standaard opbrengsten zijn tussen de 1% en 2% rendement PER DAG. Dan weet je het in feite al, dat is een Ponzi scheme.

Helaas is het zo dat zo'n opzet pas ontmaskerd gaat worden als de uitkering achterwege blijft. Pas dan komen er klachten en aangiftes. Pas dan gaan de autoriteiten iets doen. Enkele maanden voor dat de oplichting van Ponzi zelf door de mand viel, verkreeg hij nog een schadeloosstelling van 500.000 dollar omdat een krant hem beschuldigt had van oplichting. De krant moest betalen en vrijwel direct daarna bleek alsnog dat de krant gelijk had gehad. Ze konden het alleen niet bewijzen, want hij had zijn klanten altijd steeds betaald. Hij wist het verhaal ook zeer overtuigend te brengen.

Bernard Madoff
Ook Bernard Madoff had in feite ook een Ponzi scheme. Hi heeft het meer dan twintig jaar weten vol te houden en de rijksten der aarde waren zijn klanten. Hij was zelfs onderdeel van de beursautoriteit geworden en als gevolg daarvan vrijwel onaantastbaar. Een journalist die het bedrog redelijk goed kon aantonen, kreeg het niet voor elkaar dat de autoriteiten een onderzoek deden. Madoff viel pas door de mand toen hij het zelf niet meer vol hield en één van zijn zoons hem uiteindelijk bij de politie aangaf.

Bij MLM moet je er alert op zijn dat je geen geld krijgt voor het aanbrengen van nieuwe deelnemers puur vanwege het aanbrengen. Immers is dat illegaal. Inschrijfgeld mag wel, maar je mag er als sponsor geen geld voor krijgen om mensen aan te brengen. Je mag pas vergoeding krijgen over daadwerkelijke omzet. Er moet dus ook echt sprake zijn van een dienst of product. Via deze simpele vraag kan je dus snel onderscheidt maken tussen MLM en een eventueel Ponzi scheme.
Helaas is het zo dat Ponzi oplichters regelmatig hun oplichting proberen te verstoppen onder een MLM kapstok. Het wordt dan door hen als MLM gebracht omdat het dan minder opvalt. Een kwalijke zaak die deze manier van werken pertinent in een kwaad daglicht zet. De MLM is legaal, een Ponzi oplichting is dat niet. Ponzi oplichtingen zijn vaak heel goed doordacht en zoals gezegd, ze kunnen soms jaren bestaan. Helaas zijn ze ook redelijk talrijk. Meer dan 1% per dag aan rendement... kijk maar eens op Internet hoe vaak je dat tegenkomt. 100% zeker Ponzi oplichtingen, maar sommige lopen al jaren. Het is zo verleidelijk om er in mee te gaan. Veelal hoor ik dan argumenten als "ik neem snel mijn eigen geld er uit" of "Ik vertel mijn klanten wel dat het een Ponzi scheme kan zijn, ze nemen dan zelf maar de beslissing of ze er in mee willen gaan". Ze doen echter mee en vanaf dat moment ben je mededader in de opzet.

De mede wervende klanten van Madoff worden tot op de dag van vandaag aangeklaagd en achterna gezeten voor de behaalde en genomen winsten. Zelfs klanten die al direct hun winst namen krijgen rechtszaken aan hun broek. De laatste deelnemers en de autoriteiten willen namelijk hun schade verhalen en bij Madoff is het geld op. Daarom viel het het zaakje om. De winnaars in de oplichting worden vervolgens aangeklaagd alsof ze ook dader zijn. In feite zijn ze het ook... Alleen zijn er heel wat mededaders die het  zich nooit gerealiseerd hebben. U hebt deze site nu gezien. U kan dat argument niet langer hard maken. Als u zich nu realiseert dat u deelnemer bent in een Ponzi scheme, dan raad ik u aan vandaag nog uw deelname te staken. Ik hoop voor u dat ze nooit bij u gaan aankloppen voor de gemaakte winsten en de rente daarop.

Pro Gain BV KvK 17254080
Pro Gain BV logo
Terug naar de inhoud