Wat zijn de veranderingen die de MLM sector onderging - MLM start

Een eerlijke uiteenzetting over MLM
Ga naar de inhoud
Veranderingen
 
Geschreven door Tom Lassing

Grote veranderingen in MLM hebben zich voorgedaan toen Internet zich ontwikkelde. Hoewel Internet na 1995 gemeengoed werd, was het pas na  2005 dat de MLM wereld zich begon te beseffen dat er wat veranderd was. Het concept MLM bestond al 60 jaar en men was er eerst van overtuigd dat Internet geen enkele impact zou hebben. Bijna was men zelfs 'te laat' met het aanpassen van het beleid. Hoe dan ook kreeg MLM door die traagheid een enorme terugslag waar ze nog altijd niet van van hersteld is.
De opkomst van Internet had vervolgens wel een impact, maar dan uiteindelijk toch weer anders dan logischerwijze vooraf gedacht was.
De zakelijke mogelijkheden en de manier waarop je met MLM werkt, zijn uiteindelijk niet wezenlijk veranderd. Nog altijd is praten met anderen de beste manier. Nog altijd zijn presentaties enorm effectief en belangrijk. Er is alleen wat bijgekomen. Internet gaf wat meer mogelijkheden. Het maakte het vinden en zoeken van een netwerk makkelijker. Maar het basisidee van MLM staat nog als een huis. De scripts van vroeger werken nog altijd. Wat anders is geworden is hoe distributeurs er nu vooral mee omgaan.
De manier waarop distributeurs naar MLM organisaties kijken en hoe ze er mee werken is veranderd. Voordat Internet algemeen beschikbaar kwam, konden MLM organisatie de distributeurs verbieden om ook aan andere MLM organisaties deel te nemen. Je kon pas kennis nemen van zo'n andere organisatie als je bij een presentatie was geweest. Je moet er dus ech  wat voor doen om kennis te nemen van hoe een andere organisatie was opgezet.

Een muisklik verder
Tegenwoordig is het zo dat een muisklik verder een andere organisatie al zichtbaar kan zijn.
Het is dus ook veel makkelijker om ook deelnemer in een andere organisatie te worden. MLM bedrijven konden die strikte regels die de concurrentie uitschakelden niet langer handhaven. Wie dat wel deed werd steeds meer genegeerd, tot ze het beleid van pure armoede toch maar aanpasten.
De vraag is of het makkelijker kunnen kiezen uiteindelijk wel beter voor de distributeur is. Ik ken mensen die het voor elkaar krijgen om in zes maanden tijd bij 5 organisaties in te schrijven om uiteindelijk nergens een pot te breken. Overal kosten gemaakt en energie er in gestopt, en niets voor elkaar gekregen. Meer keuze, makkelijker deelnemen, het lijkt leuk, maar zoveel meerwaarde biedt het uiteindelijk toch niet.
Andere veranderingen zijn dat de vergoedingen in de loop van de tijd steeds beter afgestemd zijn. De bedrijven blijven proberen om hun winst te maximeren en dat is vaak, niet altijd, ook goed voor de distributeurs. Echter niet voor alle distributeurs. Was het vroeger zo dat de enkele 'groten' binnen de organisatie de prachtigste bonussen kregen, nu zien we vaak daar de bonussen minder uitbundig zijn en zien we dat de net begonnen distributeurs en hun aangevers een iets interessantere beloning als voorheen krijgen. Het is namelijk interessant voor een bedrijf als veel mensen snel een stukje inkomen kunnen genereren en vanuit die inkomsten enthousiast worden. Dus liever laag in de organisatie meer weggegeven maar daardoor ook meer omzet maken, dan slechts een enkele topper 250.000 per maand overmaken. Die laatste krijgt nu 200.000 maar kan nog altijd aardig rondkomen.
Een enorme verandering is ook geworden dat iedereen nu een eigen website krijgt en dat heel wat goede MLM bedrijven nu ook heel de organisatie en de verdiensten online zetten. Je kan er dus veel beter op zitten. Al dat leuks heeft niet voorkomen dat de omzet voor de sector per aanbieder fors omlaag is. Er zijn momenteel mogelijk wel meer aanbieders, maar ik moet zeggen dat de gemiddelde kwaliteit van vooral de nieuwe aanbieders in mijn ogen van bedenkelijk niveau is. Ik krijg heel wat pré launch aanbiedingen en regelmatig blijkt dan dat ze opzet in feite onbedoeld illegaal is. Er moet dat weer veel gesleuteld worden en vertraging op vertraging is het resultaat. Iedereen en zijn vriend denkt tegenwoordig met een beetje software de basis van een eigen MLM bedrijf op te kunnen zetten en lang niet altijd is dat vervolgens met de nobelste bedoelingen. De IT technieken maken het mogelijk om in no time een MLM script op te zetten en een concept te bedenken. Pas daarna wordt dan snel een product erbij getrokken en veel te vroeg wordt de pre launch fase al ingegaan.
Niet iedere verandering is een verbetering...

Pro Gain BV KvK 17254080
Pro Gain BV logo
Terug naar de inhoud